Beleggen: vergeet niet te spreiden

admin juli 23, 2015 0
Beleggen: vergeet niet te spreiden

Beleggen is zo eenvoudig nog niet. Sterker nog, veel mensen hebben er een flinke som geld mee verloren. Dit kan vele verschillende oorzaken hebben. Zo zijn sommigen vergeten ergens nog aandelen in te hebben, terwijl anderen veel te risicovol hebben belegd. Onder beginners bestaat vaak het probleem van te weinig spreiding. Het is echter heel erg belangrijk om te spreiden. Daarom wordt daar in dit artikel wat dieper op ingegaan.

Waarom moet ik spreiden?

Je zult het waarschijnlijk al eens eerder hebben gehoord: het is erg belangrijk als je goed spreid wanneer je wilt beleggen. Maar waarom is dat dan zo? Het antwoord daarop is relatief eenvoudig. Als je al je geld in een of enkele bedrijven stopt, heeft een slechte prestatie van een aandeel veel invloed op de prestatie van je volledige portefeuille. Die slechte prestaties kun je echter niet of erg moeilijk opvangen met goed presterende andere aandelen. Daarom is vari√ęteit binnen je portefeuille zeer belangrijk. Als een bepaald aandeel het niet goed doet, kun je het dan prima opvangen met de beter presterende aandelen.

Maar mijn kapitaal is laag

Met een klein beleggingsbudget kan het simpelweg erg moeilijk zijn om te spreiden. De transactiekosten zijn dan immers relatief hoog, waardoor het lastiger is om winst te maken. Zeker voor beginnende beleggers, die dus vaak een laag budget hebben, is dat vaak te reden waarom ze niet of amper spreiden. In dat geval is het de vraag of zelf beleggen wel de juiste keuze is. Er zijn bijvoorbeeld prima alternatieven. Zo is beleggen in fondsen dan wellicht interessant. Daarbij koop je een soort aandeel binnen een grote, brede portefeuille die door een bepaalde bank wordt onderhouden. Zo heb je zelf geen omkijken naar je aandelen, maar neemt de bank je alles uit handen en probeert zij dus voor een zo hoog mogelijk rendement te zorgen. Ga daarom zeker eens na of er beleggingsfondsen zijn die interessant voor je zijn.

Leave A Response »