Hoe ga ik om met risico?

admin juni 28, 2013 0
Hoe ga ik om met risico?

In een van de vorige artikelen heb ik twee manieren geschetst waarin je grofweg je geld opzij kunt zetten als je geld opzij wilt zetten. Daarbij noemde ik sparen als risicovrij en ging beleggen gepaard met risico. Op dit risico wil in dit artikel wat verder ingaan met als kernbegrip de risicobereidheid van beleggers.

Iedere belegger gaat anders om met risico. De ene belegger ligt een nacht wakker van het feit dat de beurs gisteren een paar procent omlaag is gegaan en de andere belegger draait zich nog eens lekker om terwijl zijn beleggingen 15% in waarde zijn gekelderd. Dit fenomeen wordt risicobereidheid genoemd, de mate waarin een belegger risico wilt nemen. De keuzes binnen de portefeuille van een belegger moeten in overeenstemming zijn met de risicobereidheid. Dit betekent dus dat een belegger met een lage risicobereidheid er goed aan doet om behoudender (defensiever) te beleggen.

Dit lijkt een vrij duidelijk verhaal. Niet iedereen is hetzelfde, dus iedere belegger zijn eigen risicobereidheid en eigen indeling van de portefeuille, toch? Nee, niet helemaal. Onderzoek heeft uitgewezen dat beleggers minder risico gaan nemen als het beleggingsresultaat beter wordt. Dit komt doordat beleggers bij winst hun resultaat willen veilig stellen.

Bij verliezen op de beleggingen zien we precies het tegenovergestelde. Beleggers gaan steeds meer risico nemen als de verliezen zich opeenstapelen, de risicobereidheid neemt dus toe. Dit komt door het feit dat mensen verliezen zwaarder tellen dan winsten, 10% verliezen op de portefeuille doet meer pijn dan 10% rendement aan genot oplevert.  Daarom houden beleggers zichzelf vast aan de portefeuille die zij hadden en hopen dat de koers zich zal herstellen. Toch vraag ik mezelf altijd af, waarom zou ik de trein naar Maastricht blijven zitten (de slecht renderende portefeuille) als ik naar Groningen moet?!
Beleggers hebben dus geen vaste risicobereidheid, maar een asymmetrische risicobereidheid. Als het u lukt om deze asymmetrische risicobereidheid uit te kunnen schakelen en rationeel te kunnen blijven handelen, dan bent u goed op weg om een belegger te worden die handelt volgens zijn/haar wensen!

Een kleine aantekening op dit verhaal is dat de asymmetrie ook andersom kan werken, wanneer er een lange tijd mooie rendementen behaald zijn op de markten, dan kunnen beleggers overmoedig worden en het risico bagatelliseren. Waak ook hiervoor en gebruik je verstand in plaats van emotie..

Leave A Response »