Hoe werken CFD’s?

beheerder december 14, 2015 0

CFD’s zijn financiële instrumenten die nog niet bij iedereen bekend zijn. Het gaat over een contract dat u met uw broker aangaat, waardoor ze gekend zijn als ‘over the counter’ producten.

Over the counter producten worden niet verhandeld op de beurzen en zijn dus geen beursgenoteerde producten. Een CFD staat voor ‘contract for difference’ en is in feite een overeenkomst tussen u en uw CFD broker. Door de aard van deze overeenkomst gaat het over een hefboomproduct dat uw winst of uw verlies kan versnellen.

Praktisch voorbeeld CFD trade

U wenst bijvoorbeeld 100 aandelen van 50 euro per stuk te kopen, wat overeenkomt met een investering van 5000 euro. Ofwel koopt u via een aandelenbeurs deze aandelen effectief aan, ofwel kiest u voor een CFD die u een gelijkaardige blootstelling geeft. De vereiste margin kan verschillen per broker en per instrument, maar laat ons zeggen dat u een margin van 10% moet betalen. In dat geval zou u slechts 500 euro moeten betalen om een blootstelling van 5000 euro te krijgen. De broker koopt voor u 100 aandelen van 50 euro en u legt hiervoor slechts 500 euro op tafel, de zogeheten margin. De overige 4500 euro wordt gefinancierd door de broker en hier betaalt u dagelijks een kleine rente voor. Met de huidige extreem lage rentestanden is dit bij de meeste brokers slecht 2 tot 4 procent op jaarbasis.

Stijgt het aandeel van 50 naar 55 euro, dan gaat de totale positie van 5000 naar 5500 euro. Sluit u daar de positie af, dan krijgt u het verschil effectief in handen. De broker heeft voor u voor 5000 euro aangekocht en voor 5500 euro verkocht. U kan dus 500 euro winst op zak steken. Gezien uw inleg(margin) slechts 500 euro was, verdubbelt u op deze wijze uw inleg. Een winst van 10% in het aandeel wordt zo een winst van 100% voor uw inleg van 500 euro.

De keerzijde van de medaille is natuurlijk dat ook dalingen versterkt worden. Daalt het aandeel van 50 naar 45 euro, dan bent u de volledige inleg van 500 euro kwijt en boekt u dus 100% verlies. Daalt het aandeel nog verder en heeft u de positie nog niet afgesloten, dan krijgt u een ‘margin call’. De broker zal u dan vragen om geld bij te storten om de trade ‘in leven’ te houden. U kan dus meer verliezen dan uw initiële inleg! Gelukkig kan u met een goed risicobeheer al deze gevaren onder controle houden.

Leave A Response »