Maak kennis met de broker

admin juni 8, 2016 0

De financiële wereld verkennen

U waagt uw eerste schreden in de financiële wereld van beleggen, beurzen, derivaten, aandelen, obligaties, effecten, opties en brokers. Het duizelt u, de termen vliegen u om de oren. U zou graag direct de ins en outs willen begrijpen, het reilen en zeilen willen doorgronden en weten waar een economische crisis vandaan komt, maar daarvoor zal eerst de basis moeten gelegd. Hoe wegwijs te raken op dit voor u onontgonnen terrein? Laten we beginnen met de term broker. Wat doet deze centrale persoon op de beursvloer? Welke taken behoren de brokers toe?

De broker handelt

De beurshandelaar, zoals de broker in het Nederlands wordt genoemd, kan handelen in effecten, goederen of waren. Gaat het om effecten, dan wordt de broker ook wel effectenmakelaar genoemd. Hiermee bedoelen we dus de persoon die actief op de beurs handelt. In de praktijk blijkt dat met broker meestal deze effectenmakelaar wordt bedoeld. Overigens is de broker niet altijd een persoon, want ook een bedrijf kan een broker zijn. In dat geval zijn bij dat bedrijf een of meerdere effectenhandelaren werkzaam. Wilt u diverse brokers met elkaar vergelijken, dan dient u dus allereerst goed op de hoogte te zijn van deze verschillen.

Herken de goede brokers

Een broker, persoon of bedrijf, werkt uitsluitend in opdracht van anderen. Hij krijgt verzoeken van zowel individuele klanten als institutionele beleggers, denk daarbij aan bijvoorbeeld pensioenfondsen of verzekeringsmaatschappijen. De broker streeft verschillende werkwijzen na. Zo kan hij als makelaar een koper en een verkoper met elkaar in contact te brengen, maar het is ook mogelijk dat hij zelf op de beurs actief is. Stringente voorwaarde: de broker mag niet op eigen risico, noch voor eigen gewin handelen. Binnen zijn financiële werkpakket vallen de producten aandelen, opties en obligaties. De broker verdient geen vast salaris. Zijn inkomsten komen voort uit de commissie op de uitgezette transacties. Hoe succesvoller zijn activiteiten, hoe groter zijn inkomsten. Dat is dus een erg mooie graadmeter voor het vergelijken van de diverse brokers die u in uw zoektocht tegen zult komen.

Leave A Response »