Hoe weet ik waarin ik moet beleggen?

admin mei 28, 2013 0
Hoe weet ik waarin ik moet beleggen?

Hoe weet ik waarin ik moet beleggen?

In mijn vorige artikel heb ik de voordelen en nadelen van beleggen en sparen naast elkaar gezet. Ik sloot in dat artikel af met de vraag waar je je geld nu eigenlijk in moet beleggen om een mooi rendement over je vermogen te behalen. Maar voor we daar naartoe gaan, wil je een paar vragen stellen die belangrijk zijn als je wilt beginnen met beleggen. Ook als je al langer belegt is het goed om deze vragen weer eens te stellen.

Wat belangrijk is voordat je een keuze maakt waarin je je geld gaat beleggen, is dat je jezelf een spiegel voor houdt. Waar ben ik naar op zoek met mijn belegging? Wat wil ik met mijn vermogen? Wat is mijn beleggingshorizon?

Waar ben ik naar op zoek in mijn belegging?

Deze vraag kun je ook anders stellen, namelijk wat is het doel van mijn belegging? Je kunt een erg specifiek doel hebben, bijvoorbeeld het tweede huis wat ik hierboven vertelde, of juist een mooie zeilboot. Je kunt ook beleggen als aanvulling op je pensioen, of om algemene vermogensgroei te realiseren.

Het doel van je vermogen bepaalt voor een groot deel de soort belegging die je straks gaat kiezen. Is het doel van je belegging namelijk een tweede huis of zeilboot, dan kun je wat meer risico nemen. Je hebt dat huis en die boot namelijk niet perse nodig. Als je belegt als aanvulling op je pensioen dan is het verstandig om goed te kijken naar welk risico je wilt nemen met je belegging. Zeker als de belegging een groot deel van je oude dag uit gaat maken, dan moet je beducht zijn op de risico’s van beleggen en je niet blind staren op de rendementen die je buurman gerealiseerd heeft.

Wat is mijn beleggingshorizon?

Naast het doel van je vermogen is het ook belangrijk om van tevoren vast te stellen wanneer je dat doel bereikt wilt hebben. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een tweede huis over 25 jaar, dan kun je ervoor kiezen om wat offensiever te beleggen, dus met een wat hoger risico. Dit maakt de kans groter dat je een hoger rendement behaald, maar de kans op verlies is ook groter.

Heb je het geld nu al over drie jaar nodig en is het vermogen bedoeld om je kind te laten studeren? Dan is het goed om juist een defensievere belegging te kiezen. De beleggingshorizon is namelijk een stuk korter en de tijd om eventuele verliezen goed te maken is dus veel korter. Bij een defensievere belegging zijn de risico’s lager, maar ook het verwachte rendement is lager.

De vuistregel met betrekking tot je beleggingshorizon is dat je het risico afbouwt naarmate de termijn afneemt. Stel je namelijk eens voor dat je een jaar voor je met pensioen gaat, je vermogen volledig belegd zou hebben in de Dow-Jones en je je vermogen echt nodig hebt in je levensonderhoud. Dan zou dat erg goed uit kunnen pakken, in het jaar 2012 heeft de Dow-Jones namelijk een mooi rendement van 7.3% behaald. Maar het kan ook dramatisch uitpakken, in het jaar 2008 had diezelfde Dow-Jones namelijk een negatief rendement van 34.2%..

Hoe vaak wil ik bezig zijn met mijn beleggingen?

Ook dit is een belangrijke vraag. Het feit dat je nu dit artikel leest, geeft aan dat je op dit moment geïnteresseerd bent in beleggingen. Maar hoe zal dat zijn over een jaar of over vijf jaar? En wil ik elke avond kijken wat mijn winst of verlies van die dag is geweest of wil ik mijn beleggingen laten groeien zonder daar zelf al te veel aandacht aan te besteden (passief beleggen). Voor beide uitersten zijn er beleggingsproducten en beleggingscategorieën die je behoefte kunnen voorzien. Als je kiest voor losse aandelen is het bijvoorbeeld raadzaam om vaak je beleggingen in de gaten te houden, maar als je kiest voor beleggingsfondsen dan heeft je vermogen minder aandacht nodig.

Zelf beleggen of mijn beleggingen uitbesteden?

Bij deze vraag komt er een addertje onder gras vandaan die we nog niet eerder hebben gezien, namelijk de kosten van je beleggingen. Als je namelijk je vermogen uitbesteed aan een adviseur of een vermogensbeheerder, dan brengt dat vaak extra kosten met zich mee. Aan de andere kant, als je zelf belegt dan kost je dat tijd.

Als je je vermogen uitbesteed dan is er  bovendien iemand fulltime met je vermogen bezig en kan de expert dus altijd inspelen op de ontwikkelingen op de markten. De kosten die worden gerekend voor het uitbesten van je vermogen, kunnen dus ook worden terug verdiend.

Hoe kijk ik aan tegen risico?

Mensen zijn over van nature over het algemeen risico-avers. Verliezen vinden we namelijk zwaarder tellen dan winsten. Toch zijn we allemaal verschillend als het gaat om risico. De één is niet vies van een beetje risico en ligt er niet van wakker als zijn of haar vermogen in een week tijd met een waarde afneemt of juist toeneemt. Dit terwijl een ander juist zeer gestrest naar de koersen kijkt als het even wat minder gaat met de beleggingen.

Risico speelt in veel artikelen op deze website een rol, maar in dit artikel wil ik het er graag bij houden dat je jezelf prettig moet voelen bij de mate van risico die je beleggingen met zich meebrengen. Wat ik je nu al wel op het hart wil drukken is dat je moet weten waarin je belegt en hoeveel risico die belegging in zich heeft. Er is niets gevaarlijker dan beleggen in producten waarvan je het risico niet weet!

Bent u op zoek naar een manier om te beleggen met oud ijzer? Hou de oud ijzer prijs van in de gaten.

Leave A Response »