Waarom zou je beleggen?

admin mei 28, 2013 0
Waarom zou je beleggen?

Waarom zou je beleggen?

Als je geld opzij wilt zetten omdat je minder uitgeeft dan je verdient, dan heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om te gaan sparen, maar je kunt er ook voor kiezen om te gaan beleggen. Tussen deze twee vormen van geld opzij zetten zitten een paar belangrijke verschillen die ik in dit artikel uiteen wil zetten.

Oppotten in plaats van beleggen

De meeste mensen die geld over hebben en dit opzij zetten, beginnen met het zoeken naar een aantrekkelijke spaarrente om daar een potje op te bouwen om daar eenmalig een bedrag in te storten of juist regelmatig op te storten en zo het vermogen laten groeien. Maar laten we de voor- en nadelen van sparen eens op een rijtje zetten.

Voordelen sparen ten opzichte van beleggen

  • Makkelijk opneembaar, dit is bij beleggen niet vanzelsprekend
  • Geen risico (depositogarantiestelsel)
  • Weinig kosten

Nadelen van sparen ten opzichte van beleggen

  • Vaak beperkt rendement
  • Geen dekking tegen inflatie
  • Geen dekking tegen belasting

De nadelen van sparen zorgen ervoor dat je koopkracht op de tocht komt te staan. Dit betekent dat je van je vermogen over vijf jaar minder kopen dan dat je nu kunt.

Beleggen

Veel Nederlanders kiezen ervoor om alléén te sparen en dekken zichzelf dus niet in tegen de nadelen van sparen. Een andere groep kiest ervoor om ook te gaan beleggen of alleen maar te beleggen. Waarschijnlijk behoor jij tot die groep, of ben je van plan te gaan sparen, anders zou je dit artikel links laten liggen. Maar wat houdt het nu in, beleggen?

Als je belegt, dan stel je geld beschikbaar aan een bedrijf of andere instantie. Zij investeren dit geld in projecten en proberen op deze manier een positief rendement te behalen met het vermogen dat je beschikbaar hebt gesteld aan het bedrijf. Je bent dus afhankelijk van de resultaten van het bedrijf waar je je vermogen in hebt geïnvesteerd. Hiermee komen we gelijk op het grootste verschil tussen beleggen en sparen. Met sparen ben je zeker van een, door de bank, vastgesteld rendement, terwijl je met beleggen maar ‘af moet wachten’ wat het bedrijf met je geld doet. Je bent dus je zekerheid kwijt als je je spaargeld gaat beleggen, maar daar staan ook mogelijkheden tegenover.

Met sparen zagen we namelijk dat je koopkracht af kan nemen. Met beleggen kun je ervoor zorgen dat je koopkracht juist toeneemt. Dit kun je realiseren door een hoger rendement te behalen dan de inflatie en de belasting. Maar is dit nu realistisch, of lukt dat alleen met een grote portie geluk?

Die vraag is inderdaad terecht. Zoals ik zei, beleggen brengt risico’s met zich mee. Om een beeld te geven van de mogelijkheden van beleggen, heb ik een aantal historische rendementen onder elkaar gezet.

Periode Sparen Beleggen
2007-2012

2,4%*

-0,20%

2002-2012

2,50%

2,90%

1997-2012

3,30%

5,50%

1992-2012

3,60%

7,80%

*rendement per jaar

Wat je ziet in deze tabel is dat je de laatste vijf jaar een negatief rendement behaald zou hebben met beleggen. Dit rendement is vooral te wijten aan het jaar 2008 waar je beleggingen gemiddeld 37% minder waard werden. Dit percentage is erg groot, maar toch zie je dat je wanneer je al vanaf 2002 belegd zou hebben, al beter af zou zijn geweest met beleggen dan met sparen.

Toch is de tabel die ik hierboven uitgezet heb, wat kort door de bocht. Want net als met sparen, moet je bij beleggen keuzes maken. En daar is waar veel mensen die geïnteresseerd zijn in beleggen op afhaken, keuzes maken. Waar moet ik in beleggen, aandelen, obligaties, turbo’s, fondsen, opties.. Noem het maar op! En dan nog de vraag, wanneer moet ik beginnen met beleggen, is dit wel een goed moment om in te stappen of kan ik beter nog even wachten? Met al deze vragen wil ik je gaan helpen. Ik kan niet beloven dat je de nieuwe Warren Buffet wordt, of dat je een jaarlijks rendement van 25% zult behalen, maar ik kan je wel op weg helpen om een belegger te worden die zelf zijn of haar keuzes kan maken en die keuzes kan beargumenteren.

Leave A Response »